Enzymy trawienne - 5 najczęściej popełnianych błędów

Enzymy trawienne - 5 najczęściej popełnianych błędów
Enzymy trawienne to produkt, po który coraz chętniej sięgają osoby dbające o swoje zdrowie.

Enzymy pomagają uporać się z niestrawnością, wzdęciami, nietolerancjami pokarmowymi, a niektórzy mówią, że mogą nawet ułatwić chudnięcie! Jednak, aby najlepiej wykorzystać potencjał enzymów i uniknąć przykrych konsekwencji ich nieprawidłowego stosowania, trzeba zasięgnąć odpowiedniej wiedzy.

Poznaj największe błędy w stosowaniu enzymów i jak ich uniknąć:

1. Przyjmowanie na pusty żołądek

(więcej niż 10 min. przed posiłkiem)

Coraz mniej popularny, ale najgorszy w konsekwencjach błąd przyjmowania enzymów. Pozostawienie enzymów trawiennych na dłużej niż 10 minut bez kontaktu z porcją jedzenia, sprawi, że będą one trawić wszystko dookoła, np. śluzówkę żołądka. Ból brzucha gwarantowany…

2. Bezpośrednio z alkoholem

Umiejętnie stosowane enzymy trawienne są zbawienne przy okazji imprezy i mogą nawet chronić przed „syndromem dnia poprzedniego”. Dzieje się tak dlatego, że często podczas spożycia alkoholu sięgamy po niezdrowe i ciężkie do strawienia posiłki, które zalegając w jelitach, potęgują złe samopoczucie. Jednak, gdy enzymy wymieszają się w żołądku z porcją alkoholu, zostaną one przez niego unieczynnione. Jeśli chcesz zachować działanie enzymów trawiennych, postaraj się opóźnić w czasie spożycie alkoholu lub przyjąć enzymy, gdy już zakończysz imprezowanie.

3. Przyjmowanie po posiłku, gdy dolega nam niestrawność

Jak to mówią „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Niestety enzymy tracą na efektywności, gdy część posiłku zdążyła przejść dalej w przewodzie pokarmowym. Jeśli dobrze obserwujesz swój organizm, z pewnością możesz zażyć enzymy zaraz po posiłku. Jednak, gdy zrobisz to 2 godziny później, nie można oczekiwać, że będą miały równie skuteczne działanie.

4. Otwieranie kapsułki z enzymami i podawanie jej prosto do ust

Jest to dosyć ryzykowne, ponieważ enzymy trawienne właściwe dla żołądka i dwunastnicy nie powinny przebywać w innych miejscach, ponieważ mogą nadtrawić śluzówkę. Jeśli chcemy podać enzymy osobie, która ma trudności z połykaniem, lepiej będzie wymieszać je z porcją jedzenia.

5. Przyjmowanie więcej enzymów niż jest to zalecane

Jeśli chcemy zastosować więcej enzymów trawiennych niż zalecana to producent, warto, a nawet trzeba poradzić się specjalisty. Niektóre osoby wymagają większych dawek enzymów trawiennych, ale u innych mogą one nie przynieść pozytywnego efektu, a nawet wywołać podrażnienie. To samo dotyczy sytuacji, w których przyjmujemy jednocześnie, np. ocet jabłkowy i enzymy trawienne, trzeba być ostrożnym w tej kwestii!

Stosowałaś/eś enzymy trawienne? Jak na Ciebie działają? Napisz w komentarzu!

Zostaw opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *